warmtepomp

Duurzaam bouwen of verbouwen met een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Overal hoort en leest u over het voordeel van een warmtepomp voor uw woning. Het systeem werkt zonder fossiele brandstoffen en zou energievriendelijk zijn en een stuk goedkoper dan de klassieke verwarmingssystemen. Maar hoe werkt het specifiek?

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen:

  • lucht-luchtwarmtepomp
  • lucht-waterwarmtepomp
  • geothermische waterpomp

Het principe blijft telkens hetzelfde bij de verschillende soorten warmtepompen. Er wordt namelijk warmte of koude onttrokken uit de omgeving om zo de woning of het water op een gewenste temperatuur te brengen. Een warmtepomp kan dus ook ingezet worden als airco en in de zomer zorgen voor een lekker frisse woning. Een warmtepomp brengt het extra voordeel met zich mee dat dit systeem eveneens gekoppeld kan worden aan een warmtepompboiler om u te voorzien van sanitair warm water. Een geothermische waterpomp haalt op zijn beurt energie uit de aarde of uit grondwater.

Goed voor de natuur en uw portefeuille

Dankzij een warmtepomp kunt u uw woning en water een stuk goedkoper verwarmen of afkoelen dan met een klassiek systeem. Berekeningen wijzen op besparingen tot vier keer hoger dan wanneer u verwarmt met fossiele brandstoffen. Dit voordeel komt ook de natuur en het klimaat ten goede. Er moeten namelijk geen fossiele brandstoffen meer worden verbrand, ontgonnen, getransporteerd, et cetera. Het systeem vraagt wel elektriciteit als voedingsbron, maar met behulp van zonnepanelen kan deze energie ook perfect duurzaam worden opgewekt. Zo wordt uw woning in een handomdraai een zelfvoorzienend, ecologisch thuis!

Ecologische oplossing voor elk type woning

Warmtepompen zijn er niet enkel voor nieuwbouwhuizen maar kunnen ook geïnstalleerd worden bij bestaande woningen die gerenoveerd worden. Vaak wordt voor renovaties gekeken naar lucht-luchtwarmtepompen, maar dat advies hangt af van het type woning, de grootte van de renovatie en de wens van de klant uiteraard.

Indien u nog twijfelt over het al dan niet laten plaatsen van een warmtepomp, dan loont het zeker de moeite om even een adviserend gesprek in te plannen met Dubecor. Wij hebben ondertussen jaren ervaring in renovaties en nieuwbouw van duurzame woningen en bouwen naar de meest ecologische normen. Neem vandaag nog contact op met Dubecor en geniet morgen van uw eigen ecologisch verwarmde of gekoelde woning.

Dubecor Realisaties

Ontdek onze realisaties

Aanbouw van een praktijkruimte

Thuiswerkplek met wachtruimte

Nieuwbouwwoning

Bouwen van een dakuitbreiding

Totaalrenovatie met optopping

Bouwen van een woonuitbreiding