Bouwen en verbouwen

Kosten huis renoveren in 2024

Wat is de kostprijs van het renoveren van een woning in 2024? 
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een heel aantal factoren die we verder bespreken in dit artikel. Elk van deze factoren speelt in rol in welk budget je nodig zal hebben en zorgt ervoor dat je een correcte inschatting kan maken. 

Wil je toch al even snel en eenvoudig een schatting kunnen maken? Dan kan je voor een totaalrenovatie bij Dubecor best rekenen met een richtprijs tussen €750 en €1.500 per m². Dit omvat alle kosten die bij dit proces komen kijken inclusief btw. 

De woning

Het belangrijkste element bij een renovatie is natuurlijk de woning zelf. We zien dat potentiële verbouwers vaak de kost van een renovatie onderschatten en daardoor reeds te veel bieden of betalen voor de aankoop van de woning. 
Hou er ook rekening mee dat er een prijsverschil is per type woning. Zo zal een rijhuis renoveren iets goedkoper zijn dan een halfopen bebouwing, wat op zijn plek doorgaans wat goedkoper is dan het renoveren van een open bebouwing. 

Het is daarom sterk aanbevolen om raad in te winnen bij een totaalaannemer of architect om een juiste inschatting te kunnen maken van het nodige budget voor de verbouwing. Ook kan je bij hen terecht om een plan te laten opmaken van de renovatiewerken. Zo weet je waar je aan begint en kom je niet voor verrassingen te staan. Zeker indien je ook budget nodig hebt om eerst nog de woning aan te kopen. 

Btw tarief

Bij een renovatie kan je genieten van een verlaagd btw tarief van 6% wanneer je aan enkele voorwaarden voldoet:

 • De woning is ouder dan 10 jaar.
 • De woning wordt uitsluitend als privéwoning gebruikt of het gedeelte dat voor beroepsuitoefening gebruikt wordt, bedraagt minder dan 50%. 
 • De werken worden rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd.

Verder moeten de levering en plaatsing van de materialen door dezelfde aannemer gebeuren. 
Als doe-het-zelver krijg je dus geen verlaagd btw tarief op de aankoop van jouw materiaal. 

Let bij een totaalrenovatie wel op dat je niet alles afbreekt en zeker de steunmuren laat staan, anders kan dit als een nieuwbouw beschouwd worden aan 21% btw. Ook wanneer je bij het renoveren de woning wil uitbreiden, mag de nieuwe oppervlakte maximaal 50% groter zijn dan de oppervlakte voor de verbouwingen. Indien dit groter is, zal dit ook als nieuwbouw beschouwd worden en betaal je 21% btw. 

Wanneer spreek je over een totaalrenovatie?

De overheid klasseert een renovatie als totaalrenovatie wanneer er in binnen een periode van 5 jaar minimaal 3 van onderstaande werken werden uitgevoerd:

 • – Ramen en schrijnwerk vervangen (min. 5 m²)
 • – Isoleren van vloeren en plafonds (min. 30 m²)
 • – Isoleren van dak en zoldervloer (min. 30 m²)
 • – Muren isoleren (min. 30 m²)
 • – Warmtepomp installeren
 • – Ventilatiesysteem plaatsen
 • – Zonneboiler installeren


Uiteraard worden er bij een totaalrenovatie vaak nog heel wat andere zaken aangepakt, maar vanaf 3 van bovenstaande werken, kan je dus spreken over een totaalrenovatie. 

Type renovaties & bouwmaterialen

Één van de belangrijkste factoren die de kostprijs van jouw renovatie bepaalt, zijn de type verbouwingen die je wil laten uitvoeren. 
Afhankelijk van wat je juist allemaal wil renoveren, zal de prijs sterk variëren. Je kan ongeveer rekenen naar onderstaande richtprijzen (inclusief plaatsing & btw). Dit wordt uiteraard beïnvloed door jouw persoonlijke wensen. 

 • Badkamer: €3.500 à €25.000
 • Keuken: €5.000 à €35.000
 • Ramen & deuren: €15.000 à €40.000
 • Vloeren: €30 à €150 per m²
 • Dak: €20 à €200 per m² (inclusief isolatie)
 • Elektriciteit: €5.000 à €10.000
 • Ventilatiesysteem: €3.000 à €7.000
 • Trap: €1.000 à €5.000
 • Pleisterwerken: €10 à €80 per m²
 • Verwarming: €10.000 à €25.000
 • Isoleren (buitengevel + spouwmuren): €6.000 à €20.000


Ook jouw keuze in bouwmaterialen en afwerking zal een rol spelen in de uiteindelijke prijs. Een goede afweging van de investering is hierbij belangrijk gezien materiaal met een hogere aankoopkost op lange termijn net besparend kan werken door lage onderhoudskosten of beter isolerend te zijn. Hou ook rekening met het feit dat de prijzen van bouwmaterialen momenteel zeer volatiel zijn en dus nog kunnen stijgen naar de toekomst toe.

Concrete plannen?

Heb je reeds concrete plannen om een huis te renoveren en ben je nog op zoek naar een aannemer? 
Leg je plan dan zeker ook eens bij ons voor en samen bekijken we wat de mogelijkheden zijn. 

Architect

De architect heeft een invloed op de kostprijs van jouw renovatie via het ontwerp dat hij/zij uitwerkt, maar aan de architect zelf hangt natuurlijk ook een prijskaartje vast. Deze prijs kan variëren want hun ereloon is niet vastbepaald. Afhankelijk van hoeveel werk de architect heeft en welke taken hij/zij allemaal moet uitvoeren kan je rekenen op een ereloon dat 5 tot 10% van de totale kost van de verbouwing bedraagt. Een goede architect is steeds van groot belang bij een totaalrenovatie, staar je dus niet blind op prijs alleen.

Heb je nog geen architect in gedachte? Bij Dubecor hebben we enkele uitstekende referenties en begeleiden we je graag bij deze keuze.

Attesten en vergunningen

Wanneer je wil renoveren zijn er bepaalde attesten en vergunningen die je volgens de wetgeving nodig hebt. Bij Dubecor zit de kost van deze administratieve ondersteuning reeds mee in de totaalprijs, maar dat is zeker niet overal zo. Analyseer dus goed wat er wel of niet in de prijs zit wanneer je zou gaan vergelijken.

Premies

Dankzij een heel aantal premies die je kan aanvragen bij de verschillende instanties (federaal, Vlaams, provincie, gemeente) kan je de kosten van je renovatie drukken. Meestal kan je deze premies aanvragen via een online loket, maar vaak wel pas nadat de werken zijn uitgevoerd en je de facturen ontvangen hebt.
Zo zijn er onder andere volgende premies: 


Je kan de premies die van toepassing zijn voor jouw renovatieproject ontdekken via Premiezoeker.be of je kan ook langsgaan bij het Energiehuis voor jouw gemeente voor ondersteuning en informatie.

Nog enkele tips

 • Door de huidige renovatieverplichting moet een woning met energielabel E of F binnen de 5 jaar gerenoveerd worden naar minimum label D. Gezien deze normen de komende jaren enkel strenger worden (Vlaanderen richt op label A tegen 2050), is het vaak interessanter om meteen te focussen op energiepeil A. Zo hoef je in de toekomst niet snel opnieuw te renoveren en zal je bovendien aanzienlijk besparen op je energiefactuur.

 • Wil je een woning kopen om te renoveren? Neem dan een bouwexpert, architect of persoon met kennis van renoveren mee wanneer je de woning gaat bekijken. Zij kunnen je nuttig advies geven en problemen spotten die je zelf niet meteen ziet. Dit kan je een kostelijke miskoop besparen. 

 • Stel belangrijke zaken niet uit en doe best alles in 1 keer. Het komt vaak voordeliger uit om alle renovatiewerken in 1 project uit te voeren dan wanneer je dit gespreid over een langere periode doet. Alleen nog maar omdat materiaal en uurtarieven vaak stijgen doorheen de jaren. Ook wanneer je tegen onvoorziene problemen zou aanlopen is het best om deze meteen aan te pakken om later geen extra risico’s te lopen. 

 • Indien je extra kosten wil besparen, kan je navragen bij je aannemer of vakman welke zaken je zelf kan aanpakken. Doe dit steeds in samenspraak zodat je geen problemen zou veroorzaken.

Conclusie

Zoals je ziet zal de uiteindelijke kostprijs van jouw renovatie afhankelijk zijn van tal van keuzes die moet maken en de partners waarmee je samenwerkt. Het is aangewezen om goed na te denken vooraleer je aan dergelijk project begint en zeker niet enkel te kijken naar de prijzen, maar ook naar de meerwaarde van investeringen op lange termijn en hoe deze zich kunnen terugverdienen. Dit geldt evenzeer voor de keuze van bouwpartner. Hierbij zijn kwaliteit van de geleverde werken, de mate van ontzorging & ondersteuning en transparante communicatie minstens even belangrijk.

Wil je toch ongeveer een inschatting kunnen maken, dan kan je rekenen met een richtprijs tussen €750 en €1.500 per m².

Wil je een exacte prijs?

Wil je graag een exacte prijs kennen voor jouw verbouwing? Neem dan contact op met ons voor een offerte op maat waarbij we rekening houden met jouw unieke wensen.

Dubecor Realisaties

Ontdek onze realisaties

Totaalrenovatie

Renovatie + bouwen nieuwe aanbouw

Thuiswerkplek met wachtruimte