Bouwen en verbouwen

Prijs nieuwbouw woning in 2024

Anno 2024 is het zeer moeilijk om een exacte prijs te kunnen plakken op het bouwen van een nieuwbouwwoning. Prijzen van onder andere bouwmaterialen zijn sterk onderhevig aan prijsstijgingen en er spelen heel wat factoren mee die invloed hebben op de prijs.

Afhankelijk van deze factoren kan je bij Dubecor wel rekenen naar richtprijzen tussen €1.800 en €2.500 per m² voor een volledig afgewerkte woning inclusief btw en architectkosten.

Wanneer je een nieuwbouwwoning wil bouwen, zijn er dus heel wat prijs beïnvloedende zaken waar je best rekening mee kan houden. Denk daarbij zeker aan volgende zaken.

Bouwgrond & locatie

Om aan jouw nieuwbouwproject te kunnen beginnen, heb je natuurlijk eerst een bouwgrond nodig. Dit zal ongetwijfeld één van de grotere kosten in het project zijn en deze wordt sterk beïnvloed door de locatie en omvang.

Vergelijk hier vooral op basis van prijs per m² gezien de totaalprijs sterk kan verschillen op basis van oppervlakte van het perceel. Sommige regio’s zijn hierbij nu eenmaal ook duurder dan andere. Hou ook rekening met mogelijke extra kosten indien er nog werken nodig zijn zoals het verwijderen van bomen, nivelleren of de afbraak van een huidige constructie.

Btw tarief

Hou bij het zoeken naar prijzen van het bouwen van een nieuwbouwwoning rekening met het btw tarief dat van toepassing is en bekijk of de genoemde prijzen inclusief of exclusief btw zijn. Vaak zal je prijzen exclusief btw vinden omdat dit tarief afhankelijk is van de situatie.

  • Bouw je een woning op nieuwe bouwgrond waar dus momenteel nog niks staat, dan betaal je 21% btw.
  • Bouw je echter op een bouwgrond waar eerst nog een pand afgebroken wordt, dan betaal je slechts 6% btw. Om van dit tarief te kunnen genieten, moet je als bouwheer wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet de bouwheer particulier zijn, moet de woning de enige en eigen woning van de bouwheer zijn voor min. de komende 5 jaar en mag de bewoonbare oppervlakte van de woning maximaal 200m² bedragen.

Ontwerp van de woning & bouwmaterialen

Één van de belangrijkste factoren die de kostprijs van jouw niewbouwwoning bepaalt, is het ontwerp van de woning. Werk dus nauw samen met je architect en denk goed na over je keuzes want afhankelijk van je plan kan de prijs sterk variëren.

Naast de totale oppervlakte van je woning zijn elementen zoals het aantal verdiepingen, een kelder, overspanningen, een balkon, … allemaal zaken die voor een hogere kostprijs kunnen zorgen.

Ook jouw keuze in bouwmaterialen zal een rol spelen in de uiteindelijke prijs. Een goede afweging van de investering is hierbij belangrijk gezien materiaal met een hogere aankoopkost op lange termijn net besparend kan werken door lage onderhoudskosten of beter isolerend te zijn. Hou ook rekening met het feit dat de prijzen van bouwmaterialen momenteel zeer volatiel zijn en dus nog kunnen stijgen naar de toekomst toe.

Verder is ook het type woning is van belang. Zo is een open bebouwing standaard wat duurder dan een halfopen bebouwing, wat op zijn plaats iets duurder is dan een gesloten bebouwing.

Concrete plannen?

Heb je reeds concrete plannen om een nieuwbouwwoning te bouwen en ben je nog op zoek naar een aannemer? 
Leg je plan dan zeker ook eens bij ons voor en samen bekijken we wat de mogelijkheden zijn. 

Architect

De architect heeft dus reeds een grote invloed op de kostprijs van jouw nieuwbouwwoning via het ontwerp dat hij/zij uitwerkt, maar aan de architect zelf hangt natuurlijk ook een prijskaartje vast. Deze prijs kan variëren want hun ereloon is niet vastbepaald. Afhankelijk van hoeveel werk de architect heeft en welke taken hij/zij allemaal moet uitvoeren kan je rekenen op een ereloon dat 5 tot 10% van de totale kost van de bouw bedraagt. Een goede architect is van cruciaal belang bij een nieuwbouwproject, staar je dus niet blind op prijs alleen.

Heb je nog geen architect in gedachte? Bij Dubecor hebben we enkele uitstekende referenties en begeleiden we je graag bij deze keuze.

Attesten en studies

Wanneer je gaat bouwen zijn er bepaalde attesten die je volgens de wetgeving nodig hebt en enkele studies die verplicht uitgevoerd moeten worden. Bij Dubecor zit de kost van deze administratieve ondersteuning reeds mee in de totaalprijs, maar dat is zeker niet overal zo. Analyseer dus goed wat er wel of niet in de prijs zit wanneer je zou gaan vergelijken.

Aannemers & vakmannen

Tijdens het bouwproces heb je nood aan een resem aan vakmannen en aannemers om verschillende onderdelen van jouw woning in orde te brengen. Deze hanteren elk hun eigen prijszetting waardoor je kostprijs dus sterk kan variëren op basis van jouw keuzes. Dit brengt verder ook heel wat planning en coördinatie met zich mee om de verschillende werken en nodige vakmannen zo naadloos mogelijk op elkaar te laten aansluiten en telkens offertes te gaan vergelijken.

Of je kan kiezen voor een totaalaannemer zoals Dubecor die het gehele bouwproces op zich neemt waardoor jij niet wakker hoeft te liggen van planning of coördinatie. Bovendien zit de kostprijs van de onderaannemers dan reeds verrekend in de totaalprijs en kom je dus niet meer voor verrassingen te staan.

Technieken

Nog belangrijke factoren die een rol spelen in de uiteindelijke prijs van jouw nieuwbouwwoning zijn de technieken. Qua verwarming wordt een warmtepomp de norm, maar welk type kies je en verwarm je dan liefst via vloerverwarming? Wens je daarbij ook airco te laten plaatsen? Wil je graag een BEN woning realiseren of werken met domotica in jouw huis?

Dit zijn allemaal elementen die de prijs van jouw woning beïnvloeden en waarbij de prijs tussen de verschillende opties kan variëren. Denk hierbij vooral toekomstgericht want sommige investeringen kunnen zich op enkele jaren terugverdienen door bijvoorbeeld een lager energieverbruik. Hou ook de wetgeving of eisen van de overheid in de gaten en voorkom zo dat je technieken kiest die binnenkort niet meer gebruikt mogen worden.

Bij Dubecor informeren wij of onze partners jou steeds over de beste keuze naargelang jouw wensen en budget.

Afwerking & interieur

Jouw woning is natuurlijk pas bewoonbaar als deze ook helemaal afgewerkt is. Afwerking van de woning is een zeer bepalende factor voor de kostprijs van een nieuwbouwwoning, waarbij opnieuw veel afhankelijk is van de keuzes die je maakt. Denk hierbij aan zaken zoals je gevelsteen, badkamer, keuken, vloeren, … Kies je voor kwalitatieve parket of een standaard tegel, ga je voor een keuken van €10.000, €30.000 of meer? Dergelijke keuzes zullen veel impact hebben op de totale prijs van jouw woning.

Vergeet uiteindelijk ook de kosten niet voor het finaliseren van je interieur en exterieur. Zaken zoals schilderen, aankleding van de woning, nieuwe meubels, maar ook de aanleg van een oprit of tuin, plaatsen van omheining, … moeten ook gebeuren. Alleen wordt hier op voorhand niet altijd rekening mee gehouden bij het bepalen van het budget en zit dit meestal ook niet in de prijs van een (totaal)aannemer. Sommige van deze taken kunnen wel uitgesteld worden en op een later moment afgewerkt worden, maar het blijft toch iets om mee in rekening te nemen.

Conclusie

Zoals je kan lezen zal de uiteindelijke kostprijs van jouw nieuwbouw woning afhankelijk zijn van tal van keuzes die moet maken en de partners waarmee je samenwerkt. Het is aangewezen om goed na te denken vooraleer je aan dergelijk project begint en zeker niet enkel te kijken naar de prijzen, maar ook naar de meerwaarde van investeringen op lange termijn en hoe deze zich kunnen terugverdienen. Dit geldt evenzeer voor de keuze van bouwpartner. Hierbij zijn kwaliteit van de geleverde werken, de mate van ontzorging & ondersteuning en transparante communicatie minstens even belangrijk.

Wil je toch ongeveer een inschatting kunnen maken, dan kan je rekenen met een richtprijs tussen €1.800 en €2.500 per m².

Wil je een exacte prijs?

Wil je graag een exacte prijs kennen voor jouw nieuwbouw? Neem dan contact op met ons voor een offerte op maat waarbij we rekening houden met jouw unieke wensen.

Dubecor Realisaties

Ontdek onze realisaties

Nieuwbouwwoning

4 halfopen nieuwbouwwoningen

Afwerken van een nieuwbouwwoning